PUHU ELÄMÄÄ, LUO YHTEYTTÄ, OSOITA RAKKAUTTA
Julkilausuma kristittyjen yhteyden vahvistamiseksi
(Julkistettu 24.1.2025 Helsingissä 181-rukouspäivässä)
Suomen Evankelinen Allianssi (SEA) on valmistellut tämän julkilausuman1) kristittyjen yhteyden vahvistamiseksi. Kutsumme eri kirkkokuntia, seurakuntayhteisöjä, kristillisiä järjestöjä ja kristittyjä sitoutumaan julkilausuman periaatteisiin.
A. Tunnustan / tunnustamme seuraavat kristittyjen yhteyteen liittyvät periaatteet:
- Kristittyjen yhteys perustuu yhteyteen Kristuksessa. 2)
- Kristittyjen yhteyteen pyrkiminen on ensisijaista. 3)
- Aito yhteys on aloitteellista ja käytännöllistä. 4)
- Puhe toisista kristityistä on avain yhteyden vahvistamiseksi tai sen heikentämiseksi. 5)
- Kristittyjen käytännön yhteys vaikuttaa ratkaisevasti Kristuksen todistukseen tässä ajassa ja meille annetun suuren lähetystehtävän onnistumiseen. 6)
B. Haluan / haluamme olla mukana kristittyjen yhteisessä pyrkimyksessä:
- olla valmiita tekemään parannusta itsekkäästä ja omaa etua korostavasta toimintatavasta suhteessa suureen yhteiseen lähetystehtävään ja myöntää sen, että emme voi saattaa sitä päätökseen ilman kaikkia muita kristittyjä ja kristillisiä yhteisöjä. 7)
- harjoittaa aktiivisesti ja aloitteellisesti yhteyden rakentamista kristittyjen ja kristillisten yhteisöjen kanssa niin kuin Jumala antaa siihen tilaisuuksia. 8)
- osoittaa aktiivisesti ja aloitteellisesti keskinäistä kunnioitusta kaikkia kristittyjä ja kristillisiä yhteisöjä kohtaan. 9)
- osoittaa aktiivisesti ja aloitteellisesti laupeutta ja Kristuksen välittävää rakkautta kaikkia kristittyjä ja kristillisiä yhteisöjä kohtaan, niinkuin Kristus on itseämmekin rakastanut. 10)
- olemaan valmiita pyytämään anteeksi ja antamaan anteeksi viipymättä pahanpuhuminen, väärin kohtelu, epäoikeudenmukaisuudet ja muut yhteyttä rikkovat tavat ja tilanteet, niinkuin Kristus on meille kaikille runsaasti anteeksi antanut. 11)
- sanoutua irti kristilliseen kulttuuriimme pesiytyneistä Kristuksen kirkkoa jakavista vahingollisista puhe- ja toimintatavoista ja tehdä niistä tarpeen mukaan henkilökohtaisesti ja yhteisöllisesti parannus. 12)
- vahvistaa omassa toimintaympäristössä yhteistä kristillistä kommunikaatio- ja toiminta-kulttuuria, joka auttaa muitakin näiden pyrkimysten omaksumiseen ja toteutumiseen. 13)
Tässä pyrkimyksessä haluan / haluamme, Jumalan armoon ja voimaan nojautuen, kasvaa ja olla mukana vähentämässä niiden inhimillisten ja synnillisten tekijöiden vaikutusta, jotka vaarantavat Jumalan tarkoittamaa kristittyjen yhteyttä maassamme Kristuksen kunniaksi, Hänen kirkkonsa rakentumiseksi ja Hänelle rakkaiden ihmisten pelastumiseksi.
* * *
Viitteet ja kommentit:
1. Julkilausuman on laatinut Suomen Evankelisen Allianssin hallituksen nimeämä työryhmä vuonna 2024. Pyrkimys julkilausuman laatimiseksi sai alkunsa marraskuussa 2023 eräiden kristillisten johtajien huomiosta, kuinka tapamme puhua toisista kristityistä ja kristillisistä yhteisöistä voi olla samanaikaisesti periaatteessa korrektia, mutta myöskin yhteyttä heikentävää, koska se ei vahvista sitä elämää ja arvoa, joka meillä jokaisella on Kristuksessa.
”Kristitty” ja ”kristillinen” määritellään yleisesti hyväksytyn ekumeenisen baasiksen pohjalta.
2. ”Kristus on niin kuin ihmisruumis, joka on yksi kokonaisuus mutta jossa on monta jäsentä; vaikka jäseniä on monta, ne kaikki yhdessä muodostavat yhden ruumiin. Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä.” (1. Kor. 12:12–13)
”On vain yksi ruumis ja yksi Henki, niin kuin myös se toivo, johon teidät on kutsuttu, on yksi. Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste! Yksi on Jumala, kaikkien Isä! Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa.” (Ef. 4:4–6)
”Hän tuli ja julisti rauhaa teille, jotka olitte kaukana, ja rauhaa niille, jotka olivat lähellä. Hänen kauttaan on meillä molemmilla pääsy yhdessä ja samassa Hengessä Isän luo. Te ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette samaa kansaa pyhien kanssa ja Jumalan perheväkeä, apostolien ja profeettojen perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus. Hänessä koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa. Hänessä tekin rakennutte yhdessä muiden kanssa Jumalan asumukseksi Hengessä.” (Ef. 2:17–22)
Tiedostamme, että yhdelläkään ihmisellä, järjestöllä tai kirkkokunnalla ei ole täydellistä ymmärrystä tai tulkintaa Raamatusta ja sen sanomasta. Samoin tiedostamme oman inhimillisyytemme ja vajavaisuutemme. Kenenkään ei voi olettaa pystyvän täydelliseen kommunikaatioon tai Jumalan rakkaudellisen luonteen täyteen ilmaisuun.
3- ”Minä en rukoile vain heidän puolestaan, vaan myös niiden puolesta, jotka heidän todistuksensa tähden uskovat minuun. Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa.” (Joh. 17:20–21)
Kristuksen ruumis on yksi vaikka lähtökohtia ja näkökantoja on monia. Rakkaus on ensisijaista suhteessa tietoon, hengellisiin lahjoihin, uskon määrään tai mihinkään muuhun, jolla voidaan mitata keskinäistä paremmuutta tai kelpaavuutta. Vaikka yhteys voi rikkoutua, sen palauttamiseen kannattaa pyrkiä, vaikka se vaatisi osapuolilta paljon.
Kristittyjen välisessä vuorovaikutuksessa ensisijaista on suhteen rakentaminen ja ylläpitäminen huolimatta näkökantojen erilaisuudesta. Suhteen edellytyksenä ei ole samanmielisyys vaan kunnioittava keskusteluyhteys toiseen.
4. ”Minä, joka olen Herran vuoksi vankina, kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti, aina nöyrinä, lempeinä ja kärsivällisinä. Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.” (Ef. 4:1–3)
Jumalan valtakunnan ilmenemiseen tarvitaan käytännön osoitus yhteisestä rakkaudesta, ei ainoastaan periaatteellista suvaitsevaisuutta. Anteeksiantamisen ja -pyytämisen tulee olla aloitteellista samoin kuin toisen aito kuunteleminen ja ymmärrykseen pyrkiminen.
5. ”Luopukaa siis valheesta ja puhukaa toinen toisellenne totta, sillä me olemme saman ruumiin jäseniä. Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee. Älkää antako Paholaiselle tilaisuutta. … Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi. Älkää tuottako surua Jumalan Pyhälle Hengelle, jonka olette saaneet sinetiksi lunastuksen päivää varten. Hylätkää kaikki katkeruus, kiukku, viha, riitely ja herjaaminen, kaikkinainen pahuus. Olkaa toisianne kohtaan ystävällisiä ja lempeitä ja antakaa toisillenne anteeksi, niin kuin Jumalakin on antanut teille anteeksi Kristuksen tähden.” (Ef. 4:25–27, 29–32)
Aito yhteys ei rakennu ainoastaan etäisestä korrektiudesta, vaan käytännön teoin ja sanoin tapahtuvalla Kristuksen mielen esiintuomisella, hengellisen elämän luomisella ja aidon rakkauden ilmaisemisella. Hyvä käytös ei riitä, vaan tarvitaan nöyrtymistä Jumalan työlle ja läsnäololle toinen toistemme elämässä.Kristuksen mielen mukainen kommunikaatio luo elämää, eheyttää suhteita ja luo mahdollisuuksia Jumalan valtakunnassa. Asioista voi puhua suoraan ja totuudellisesti tinkimättä kunnioituksesta ja yhteyden säilyttämisestä.
6. ”Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut. Sen kirkkauden, jonka sinä olet antanut minulle, minä olen antanut heille, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä – minä heissä ja sinä minussa – jotta he olisivat täydellisesti yhtä ja maailma tietäisi, että sinä olet lähettänyt minut ja rakastanut heitä, niin kuin sinä olet rakastanut minua.” (Joh. 17:22–23)
Terveen keskinäisen dialogin laatu vaikuttaa positiivisesti kristittyjen uskottavuuteen tässä ajassa ja avaa aidon, keskinäistä kunnioitusta leimaavan dialogin mahdollisuuksia kaikkien ihmisten kanssa. Kristuksen mielen mukainen kommunikaatiokulttuuri lisää kristillisiä vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa.
7. ”Kenenkään ei pidä etsiä omaa etuaan vaan toisen parasta.” (1. Kor. 10:24)
”Ei silmä voi sanoa kädelle: »Minä en tarvitse sinua», eikä liioin pää jaloille: »Minä en tarvitse teitä.» Päinvastoin, juuri ne ruumiinjäsenet, jotka meidän mielestämme ovat muita heikompia, ovat välttämättömiä.” (1.Kor. 12:21–22)
Tämän tähden – Lausannen liikkeen pääsihteerin Michael Oh:n aloitteen mukaisesti – emme sano toisillemme ”En tarvitse sinua” vaan ”Tarvitsen sinua” taivaallisen kutsun ja tehtävän täyttämiseksi.
8. ”Teidän on vain käyttäydyttävä Kristuksen evankeliumin arvoa vastaavalla tavalla. Pääsenpä itse käymään luonanne tai en, toivon saavani kuulla, että te pysytte lujasti samanhenkisinä ja taistelette yksimielisesti evankeliumin ja uskon puolesta.” (Fil. 1:27)
Pyrkimys ymmärtää toisen mielipiteitä ja näkökulmia on avain hyvään vuorovaikutukseen, jossa kaikki osapuolet kokevat tulleensa kuulluiksi. Erimielisyyksien hyväksyminen osana keskustelua voi vähentää jännitteitä ja rohkaista avoimeen vuoropuheluun. Niiden ei tarvitse johtaa keskusteluyhteyden katkeamiseen.
9. ”Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne.” (Room. 12:9–10)
Toisesta seurakunnasta tai yhteisöstä tulee puhua kunnioittavasti, vaikka olisi joistakin asioista eri mieltä heidän kanssaan. Kunnioittava kanssakäyminen ei tarkoita vaikenemista vaikeista ja kristittyjä jakavista asioista. Jos mielipiteiden ilmaisusta pidättäydytään, niitä ei myöskään voida kunnioittaa tai toisen näkemystä arvostaa. Tämä julkilausuma kannustaa avoimeen ja rakentavaan keskusteluun. Aitoa dialogia edistämällä vähennetään repiviä riitoja eri tavoin ajattelevien välillä.
10. ”Rakkaani, jos Jumala on näin meitä rakastanut, mekin olemme velvollisia rakastamaan toisiamme. Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Mutta jos me rakastamme toisiamme, Jumala pysyy meissä ja hänen rakkautensa on tullut meissä täydelliseksi.” (1. Joh. 4:11–12)
11. ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi.” (Kol. 3:12–14)
Raamattu kehottaa kristittyjä nöyrtymään keskenään ja etsimään anteeksiantoa, jos jollakulla on jotain toista vastaan. Kristityt on kutsuttu olemaan sovinnon lähettiläitä ja olemaan anteliaita ystävyydessään ja siunauksessaan heitä rikkoneita kohtaan. Kuitenkin luottamus on asia, joka rikkoutuessaan vaatii aikaa rakentuakseen uudelleen ja saattaa vaatia pidempää käsittelyä, vaikka anteeksianto olisikin jo tapahtunut.
Aika ei paranna anteeksiantamattomuutta eikä teeskentely tee tehtyä tekemättömäksi. Kristittyjen yhteyteen sisältyy olennaisesti avoin parannuksenteko ja sovinnon solmimiseen pyrkiminen. Tämän tulisi ulottua myös menneisyydessä tapahtuneisiin rikkeisiin, joita ei ole vielä sovittu ja tuotu valkeuteen. Sovintoon pääseminen saattaa kuitenkin olla monivaiheinen prosessi, joka vaatii pitkämielisyyttä, nöyryyttä ja totuudenmukaisuutta kaikilta osapuolilta.
12. Ks. Ef. 4:25–32.
Toisen henkilön tai yhteisön ajatuksista puhuttaessa tulee esittää ne sellaisinaan vääristelemättä niitä tai irrottamatta niitä asiayhteydestään. Luonteeltaan luottamuksellisia asioita ei jaeta eteenpäin.
Kuultaessa jotain kysymyksiä herättävää toisesta kristitystä tai kristillisestä yhteisöstä on tärkeää tarkistaa asian paikkansapitävyys. On synti mennä mukaan perusteettomiin ja todistamattomiin syytöksiin tai pahanpuhumiseen.Jos kokee tulleensa loukatuksi, kannattaa tarkistaa toiselta, mitä hän sanoillaan tarkoitti. Lähtökohtaisesti on viisasta ajatella parasta toisesta ja hänen tarkoitusperistään.
Konfrontaatiolla tarkoitetaan toisen henkilön suoraa kohtaamista ongelman tai synnin tähden. Jos sille on tarvetta, sen voi tehdä kunnioittavasti. Ylimielisyys, halveksunta, vähättely, nimittely tai toisen julkinen mustamaalaaminen ei ole Kristuksen rakkauden mukaista. Tavoitteena on sovinto, ei toisen osapuolen alas painaminen tai tuhoaminen.
13. Valmius ottaa vastaan rakentavaa kritiikkiä, kyky myöntää olevansa väärässä sekä nöyryys korjata omaa toimintaansa ovat tärkeitä yhteyden rakentamisessa ja yhteistoiminnassa.